Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pavlova 2

4.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białka jaj 200 ml
cukier drobny 400 ml
sól 2 szczypty
ocet jabłkowy 2 łyżki
mąka kukurydziana 3 łyżki
masa śmietankowa Dr Oetker 1 op.
truskawki 500 g
perełki cukrowe Dr Oetker 1/2 op.
kremówka 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pavlova 2

składniki: 200 ml białek jaj kurzych
400 ml cukru drobnego
2 szczypty soli
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 op. masy śmietankowej Dr Oetker w proszku (to tak jakby zagęstnik do ubijania, lekko słodzony)
ok. 500g świeżych truskawek
1/2 op. perełek cukierkowych Dr Oetker różowo-białych

sposób przygotowania: Białka o temperaturze pokojowej zaczęłam ubijać w dużej misce mikserem dodając sól. Gdy masa była dobrze spieniona dosypywałam pomału po 1 łyżce cukru i cały czas ubijałam. Trwało to kilkanaście minut. Do sztywnej, słodkiej piany dosypałam mąkę i dolałam ocet, i cały czas miksowałam dalej. Masę wyłożyłam na blachę z naszykowanym wcześniej arkuszem papieru do pieczenia - rozprowadziłam ją w kształt koła o śr. m/w 26 cm i wysokości ok. 5 cm. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piekłam tak ok. 40 min. po czym zmniejszyłam temperaturę do 100 st.C i piekłam, a właściwie suszyłam, dalsze 60 min.. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę żeby się nie zamknęły i zostawiłam bezę żeby powoli stygła. Wystudzoną przełożyłam na talerz odwracając do góry spodem i delikatnie oderwałam papier, ponownie odwróciłam pomagając sobie drugim talerzem.
Zimną śmietanę ubiłam a gdy była sztywna dosypałam masę śmietankową i delikatnie wymieszałam mikserem na najniższych obrotach - wyłożyłam na bezę. Na wierzchu ułożyłam świeże truskawki - wcześniej umyte, osączone dokładnie i pokrojone na ćwiartki. Całość posypałam perełkami i odstawiłam do lodówki żeby całość się schłodziła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.09.2013 22:06
wspaniałe połączenie smaków :)
dwa pokoje z kuchnią 15.06.2013 09:32
zęby bym pogubiła na takim deserku, ale wygląda bajecznie
barbara11561 14.11.2012 12:08
Smak niesamowity-cudowny deser:)
Misia90 28.08.2011 17:36
extra
Marysia 28.08.2011 17:16
super
Karolina69 28.08.2011 17:05
fajne
Babciagramolka 15.07.2011 08:15
Pycha- beza to jest to - a do tego truskawki- Brawo
smakowita 30.06.2011 13:13
ale eleganckie ciacho
banditka 19.06.2011 11:59
ojoj ale fajna
Katarzyna/kate1980 16.06.2011 21:29
o jaka śliczna
Gabriela7 16.06.2011 07:11
super
aguus 15.06.2011 12:19
Prawdziwe cudo!!
Beatris 15.06.2011 09:08
Ja też z chęcią wprosiłabym się na kawałek.
aginaa 14.06.2011 21:58
sliczna wyszla, chetnie bym sprobowala :)
Jolanta_P-S 14.06.2011 20:49
Cudna ta Twoja Pavlova
Sarenka 14.06.2011 12:26
Piekna!
jolita 14.06.2011 10:54
mniam mniam
ewasylwia 14.06.2011 10:32
super wygląda
novita26 14.06.2011 10:20
mniam
iwa643 14.06.2011 07:25
pyszny zapewne
Agnieszka_B 13.06.2011 20:03
Prześliczny!! Jeszcze truskawki i bita śmietana - idealne połączenie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak