Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i delikatnie obrać jedynie z tej cienkiej skórki, którą tylko młode posiadają. Ja wrzucam je do wody i w rękawiczkach delikatnie zdzieram skórkę nożem. Opłukać i wrzucić do czystego oczywiście, dużego garnka. Bez wody. Ma być jej tyle, ile nam \"wpadnie\" przy okazji wrzucania, czyli prawie nic.
Garnek postawić na średnim ogniu, dodać masło, posolić, przykryć i trzymać do momentu, aż cała woda wyparuje. Trzeba uważać, aby tego momentu nie przegapić, bo się mogą szybko przypalić. Zmniejszyć ogień niemal do minimum i trzymać pod przykryciem, aż ziemniaczki się zrumienią. Można garnkiem potrzepać, ale łatwiej będzie przewracać ziemniaki łyżką. Bardzo delikatnie, tak aby ziemniaków nie rozwalić. Przypiec je ze wszystkich stron w miarę równo.
Podawać z zieloną sałatą i kefirem - najlepiej z ziołami.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    na pewno pyszne, ale obawiam się, o garnek:) może lepiej na patelni? jakiś czas to trwa, aby ziemniaczki nie były surowe...
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Jolu - zależy to od gatunku i wielkości ziemniaków. Różnie to bywa... Z premedytacją nie podałam czasu, bo ziemniaczki po 30 minutach z reguły są gotowe. Ale trafiam czasami na takie, którym i 40 nie wystarczy. Nie może to być garnek emaliowany ani aluminiowy (chyba nikt z takiego nie korzysta) - każdy inny może być. Bardzo długo robiłam w metalowym, ale kupiłam taki z nieprzywierającym dnem i sprawdza się genialnie. Robię te ziemniaki od bardzo długiego czasu i ani raz nie były powodem wymiany garnków. Dzisiaj znów jedliśmy. Szkoda niestety, że sezon na nie jest krótki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ciekawy sposób, lubię przypieczone ziemniaczki więc chyba spróbuję...tylko wezmę stary garnek bo jak znam życie to przypalę :-)))
  • 4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ciekawa nazwa.Muszę ten przepis wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak nazywała takie ziemniaczki moja Babcia. Zawsze mi je robiła, gdy przyjeżdżałam na wakacje. Jej co prawda tylko od spodu były przypieczone (stąd wzięły swoją nazwę), więc biłyśmy się z siostrą o każdą złotą część. Górą mocno rozsypane... Do tego kwaśne mleko... To jedna z tych rzeczy, które udało mi się odtworzyć. Czasami mnie też ziemniaczek jakiś się rozsypie, ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mam garnek, w którym można gotować bez wody warzywa - powinien się więc dobrze sprawdzić do takich kartofelków
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    bardzo lubię
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Ciekawy przepis. Już nie mogę się doczekać młodych ziemniaczków.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    fajny przepis, musze wyprobowac
  • 1
    original
    Opublikowano

    Misiakova

    to po prostu musi być pyszne!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !