Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki torcik z bitą śmietaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pianki kwiatuszki 1 opakowanie
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jaja 6 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 2 opakowania
śmietana 30% 1/2 litra
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki torcik z bitą śmietaną

Z białek i cukru ubijamy piane na sztywno, następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy. Całość przelewamy do okrągłej natartej masłem tortownicy i pieczemy około 45 minut.

Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 części. Bitą śmietanę ubijamy ze śmietanką. W wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do bitej śmietany. Na pierwszy placek nakładamy dżem, przykładamy drugim plackiem na który nakładamy bitą śmietanę. Cały tort obsmarowujemy gęstniejącą bitą śmietaną. Ozdabiamy piankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 08.11.2011 14:31
śliczny
Gosia40 15.06.2011 15:18
Uroczy i zapewne pyszny:)
Roksana3 13.06.2011 16:48
Mmm ale smakowity:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak