Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dolmades

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso jagnięce bez kości 25 dag
bulion warzywny do zalania mięsa
ryż 1 szklanka
cebula biała 1 szt.
sól
masło 1/2 kostki
jajko 2 szt.
sok z cytryny
liść winogronowy kilka szt. (marynowane)

Przepis i sposób przygotowania na: dolmades

Liście opłucz. Wymieszaj posiekane mięso, ryż (suchy) i pokrojoną w kostkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Liście połóż błyszczącą stroną do dołu. Na każdy kładź farsz, zawijaj, związuj nitką. Gołąbki ułóż w garnku, na każdy połóż kawałek masła. Zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij, dodając żółtka, sok z cytryny i 4 łyżki wywaru z gotowania. Usuń nitki. Sosem polej danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 13.10.2011 12:43
nazwa mi się bardzo podoba
motomaniak 07.08.2011 10:30
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak