Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort mocca z czekoladą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 20 szt
cukier 2,5 szklanki
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier waniliowy
kakao gorzkie 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
dżem porzeczkowy duży słoik
czekolada biała 2 szt
śmietana 30% 1 litr
likier kawowy 40 ml
śmietan fix 4 opakowania
lukier
białko 2 szt
sok z cytryny
cukier 20 dkg
deser 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: tort mocca z czekoladą

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę,ostrożnie mieszamy z oba rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia.Ciasto dzielimy na 2 porcje,jedną mieszamy z kakao a drugą z kawą.Ciasta wlewamy do prostokątnych foremek tej samej wielkości i pieczemy 30 min w 190 stopniach.Czekolady topimy w osobnych rondelkach,ubijamy 2 śmietanki fix powoli dolewając białą czekoladę,w ten sam sposób przygotowujemy masę z czekolady deserowej dolewając likier kawowy.Każdy biszkopt rozcinamy na 4 placki i składamy tort.Ciemny placek smarujemy kremem z białej czekolady przykrywamy plackiem kawowym,smarujemy dżemem na to ciemny placek i krem z deserowej czekolady,czynności wykonujemy do wyczerpania składników.Z soku z cytryny i 1/3 szklanki wody i 20 dkg cukru gotujemy syrop.Z białek ubijamy pianę i do niej dolewamy powoli gorący syrop.Masą smarujemy tort.Składniki na 30 porcji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 10.05.2012 15:54
pyszny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak