Sposób przygotowania

Ogórka kroimy w plasterki układamy na talerzy, pomidora w ćwiartki układamy na ogórku, całość posypujemy pokrojoną drobno cebulką i dymką, można dac troszeczke startego żółtego sera, (czasem dodaje kukurydze jeśli mam gdzieś otwartą).

Sos z reguły robie sama chociaz można użyc gotowego
a oto mój przepis:
Wciśnij do słoika sok z cytryny - nie pozwól, aby do naczynia wpadły pestki.
Opcjonalnie dodaj łyżeczkę musztardy wytrawnej typu dijon lub angielska.
Do słoika wlej teraz trzykrotnie więcej oliwy niż soku cytrynowego.
Jako dodatek, który w ciekawy sposób zmieni smak tego sosu, możesz dodać również łyżkę miodu. opraw solą i pieprzem.Zamknij dokładnie słoik i potrząśnij nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !