Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czereśniowa
20 dag mąki tortowej,
5 dag mielonych migdałów,
6 dag cukru pudru,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
szczypta soli,
1 jajko,
mąka do podsypania,
tłuszcz do formy.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać dokładnie z migdałami, cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć widelcem na kruszonkę. Dodać lekko rozbełtane jajko i całość wymieszać szybko nożem, po czym jeszcze szybciej zagnieść rękami. Można ciasto wykonać w robocie kuchennym, co ostatnimi czasy chętnie czynię. Wrzucić mąkę, cukier puder i sól do miski robota, włączyć na chwilę, aby całość wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i włączyć na najwyższe obroty, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i chwilkę zagniatać na najwyższych obrotach, po czym na minimalnych poczekać, aż z ciasta utworzy się kula.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć nim dokładnie natłuszczoną formę do tarty. Przykryć pergaminem, na wierzch wysypać suchą fasolę i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie umyć i dobrze osączyć czereśnie. Usunąć łodyżki i pestki. W małej miseczce wymieszać cukier i kaszę mannę. Nagrzać piekarnik do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wsadzić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zdjąć pergamin razem z fasolą. Wsadzić ciasto do piekarnika jeszcze na około 5-8 minut. Wyjąć i na spodzie rozłożyć mieszankę cukru i grysiku. Wyłożyć czereśnie i posypać wierzch płatkami masła. Piec 25 minut.