Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta czereśniowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto 1 porcja
cukier 5 łyżek
kasza manna 3 łyżki
czereśnie 80 dag
zimne masło 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta czereśniowa

Kruche ciasto:
20 dag mąki tortowej,
5 dag mielonych migdałów,
6 dag cukru pudru,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
szczypta soli,
1 jajko,
mąka do podsypania,
tłuszcz do formy.

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać dokładnie z migdałami, cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć widelcem na kruszonkę. Dodać lekko rozbełtane jajko i całość wymieszać szybko nożem, po czym jeszcze szybciej zagnieść rękami. Można ciasto wykonać w robocie kuchennym, co ostatnimi czasy chętnie czynię. Wrzucić mąkę, cukier puder i sól do miski robota, włączyć na chwilę, aby całość wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i włączyć na najwyższe obroty, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i chwilkę zagniatać na najwyższych obrotach, po czym na minimalnych poczekać, aż z ciasta utworzy się kula.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć nim dokładnie natłuszczoną formę do tarty. Przykryć pergaminem, na wierzch wysypać suchą fasolę i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie umyć i dobrze osączyć czereśnie. Usunąć łodyżki i pestki. W małej miseczce wymieszać cukier i kaszę mannę. Nagrzać piekarnik do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wsadzić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zdjąć pergamin razem z fasolą. Wsadzić ciasto do piekarnika jeszcze na około 5-8 minut. Wyjąć i na spodzie rozłożyć mieszankę cukru i grysiku. Wyłożyć czereśnie i posypać wierzch płatkami masła. Piec 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 02.11.2013 00:32
uwielbiam czereśnie więc przypadłaby mi do gustu :)
ewa19a 26.07.2012 17:10
smakowite cudo
agnieszka189 15.03.2012 13:04
Czyste szaleństwo! Uwielbiam tarty i uwielbiam czereśnie! Bravo!
borgia 06.02.2012 10:09
Już tłumaczę... Czasami ciasto kruche i francuskie podpieka się aby straciło swoją surowość przed dalszym pieczeniem. Ale aby się nie spiekło za bardzo i nie "wybuliło" podczas pieczenia wykłada się takim obciążeniem, które potem się usuwa. Małe tarteletki wykładam najczęściej folią aluminiową, bo jest plastyczniejsza przy tych drobiazgach. Przy dużych też oczywiście można.
caralajna 05.02.2012 22:51
fajne, proste, smaczne ciasto.. ale nie wiem o co chodzi z ta fasolą..
Kate131 04.12.2011 09:02
uwielbiam tarty
ziutula
ziutula 19.11.2011 10:07
ale wygląda!!! tylko jeść i jeść....
ZEWA 16.09.2011 09:12
pychota
Natalia/tubisiek 16.06.2011 09:46
smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak