Sposób przygotowania

Kruche ciasto:
20 dag mąki tortowej,
5 dag mielonych migdałów,
6 dag cukru pudru,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
szczypta soli,
1 jajko,
mąka do podsypania,
tłuszcz do formy.

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać dokładnie z migdałami, cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć widelcem na kruszonkę. Dodać lekko rozbełtane jajko i całość wymieszać szybko nożem, po czym jeszcze szybciej zagnieść rękami. Można ciasto wykonać w robocie kuchennym, co ostatnimi czasy chętnie czynię. Wrzucić mąkę, cukier puder i sól do miski robota, włączyć na chwilę, aby całość wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i włączyć na najwyższe obroty, aż utworzy się kruszonka. Dodać jajko i chwilkę zagniatać na najwyższych obrotach, po czym na minimalnych poczekać, aż z ciasta utworzy się kula.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wyłożyć nim dokładnie natłuszczoną formę do tarty. Przykryć pergaminem, na wierzch wysypać suchą fasolę i wsadzić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie umyć i dobrze osączyć czereśnie. Usunąć łodyżki i pestki. W małej miseczce wymieszać cukier i kaszę mannę. Nagrzać piekarnik do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wsadzić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i zdjąć pergamin razem z fasolą. Wsadzić ciasto do piekarnika jeszcze na około 5-8 minut. Wyjąć i na spodzie rozłożyć mieszankę cukru i grysiku. Wyłożyć czereśnie i posypać wierzch płatkami masła. Piec 25 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    smakowicie wygląda :)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale wygląda!!! tylko jeść i jeść....
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    uwielbiam tarty
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne, proste, smaczne ciasto.. ale nie wiem o co chodzi z ta fasolą..
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Już tłumaczę... Czasami ciasto kruche i francuskie podpieka się aby straciło swoją surowość przed dalszym pieczeniem. Ale aby się nie spiekło za bardzo i nie "wybuliło" podczas pieczenia wykłada się takim obciążeniem, które potem się usuwa. Małe tarteletki wykładam najczęściej folią aluminiową, bo jest plastyczniejsza przy tych drobiazgach. Przy dużych też oczywiście można.
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Czyste szaleństwo! Uwielbiam tarty i uwielbiam czereśnie! Bravo!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    smakowite cudo
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    uwielbiam czereśnie więc przypadłaby mi do gustu :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !