Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze lubelskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
mąka 550 g
mleko 125 ml
woda 125 ml
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
masło 3 łyżki
cebula 60 dag
mak 3 łyżki
drożdże suche 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze lubelskie

Drożdże mieszamy z mąką, cukrem, dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, jajko, roztopione masło, sól. Wszystko razem wyrabiamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości w cieple.
Cebulę siekamy, niezbyt drobno. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista i miękka. Do ciepłej dodajemy mak, sól i pieprz do smaku.
Ciasto dzielimy na 6-7 części. Rozwałkowujemy, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy cebulę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy aż cebularze się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 13.06.2012 16:15
Bardzo lubię cebularze
smakowita 13.06.2011 10:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak