Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony sernik truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 100 g
jaja 3 sztuka
cukier 220 g
masło miękkie 40 g
cukier waniliowy 16 g
kakao 2 łyżeczki
ser biały 500 g
budyń waniliowy 1 sztuka
truskawki 750 g
galaretka truskawkowa 1
śmietana kremówka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony sernik truskawkowy

Przygotuj spód: miękkie masło utrzyj z cukrem (50g), dodaj jajko (1), kakao i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Ser utrzyj z cukrem (170g), cukrem waniliowym i żółtkami (2). Truskawki (250g) zmiksuj na mus, dodaj do sera, wymieszaj, dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek (2) oraz proszek budyniowy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep ciastem. Na spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-55 minut. Studź, w lekko otwartym piekarniku ok. 1 h, wyjmij, całkowicie ostudź.
Przygotuj galaretkę rozpuszczając ją w szklance wrzącej wody. Na wierzchu sernika ułóż pozostałe truskawki, większe pokrój na pół, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 13.06.2011 11:34
apetycznie wygląda
smakowita 13.06.2011 10:59
smaczny i wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak