Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 150 gram
jajko 5 sztuk
budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 500 mililitrów
margaryna 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

wode gotujemy ze 150 g margaryny, dodajemy mąke i energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. zdejmujemy z ognia , i studzimy. Gotujemy mleko , a w odlanej szklance mieszamy proszek budyniowy. Do gotującego mleka wlewamy proszek i dokładnie mieszamy. budyn zdejmujemy z ognia. Do zimnego ciasta dodajemy powoli po jednym jajku i miksujemy. ciasto dzielimy na dwie cześci , każdą smarujemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Do zimnego budyniu dodajemy powoli masło i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy kremem. można posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 28.09.2012 20:46
uwielbiam
Lidia6 04.02.2012 16:38
moje ulubione ciasto
monika154 16.09.2011 08:18
uwielbiam
wiola28a 06.07.2011 23:54
pyszne
ewasylwia 13.06.2011 11:35
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak