Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lodowiec z galaretką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
masło 250 gram
biszkopty okrągłe 200 gram
truskawki 500 gram
kakao 2 łyzki
galaretka 2 szt
budyń 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lodowiec z galaretką

Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru.Dodać 1/2 szklanki wrzącego mleka.Wymieszać i zagotować ciągle mieszając.Resztę mleka rozrobić z budyniem i dodać go do ciepłej masy,wymieszać i zagotować.Powstałą masę wystudzić i utrzeć mikserem z miękkim masłem.Podzielić na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao.
Spód foremki wyłożyć biszkoptami i lekko nasączyć.Wyłożyć na biszkopty jasną masę,na nią ciemną.Na wierzch wyłożyć resztę biszkoptów i pokrojone na pół truskawki.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić Można użyć dwóch kolorów.Jak zaczną gęstnieć to zalać najpierw jednym kolorem i schłodzić.Naw wystudzoną galaretkę wylać następną w innym kolorze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.02.2014 19:55
pyszny deserek
anemon 21.04.2013 13:12
Smaczny deser na ciepłe wiosenne dni.
traktorek 11.12.2012 15:56
pyszne
Krystyna32 20.08.2012 15:10
pychotka
Betka 07.05.2012 18:49
pycha;)
Misiakova 20.04.2012 19:39
fajne :)
Motorek 16.01.2012 11:12
pycha
IZABELA29 04.08.2011 16:16
pyszne deserek
smakowita 13.06.2011 11:13
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak