Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik babuni

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 gram
jajko 3 szt
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 200 gram
sól szczypta
Masa jabłeczna:
sok z cytryny 4 łyżki
cukier 150 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
rodzynki 3 łyżki
rum 3 łyżki
jabłko kwaśne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik babuni

Z podanych składników zagnieść ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki.Jabłka obrać,pokroić w kostkę,dodać cukier i sok z cytryny i dusić w rondelku kilka minut.Na koniec zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w odrobinie zimnej wody.Wymieszać i wystudzić.Kawałek ciasta oderwać na kruszonkę.Resztą wylepić blaszkę natłuszczoną masłem i uformować wysoki brzeg.Spód nakłuć widelcem.Wystudzone jabłka wymieszać z rumem i rodzynkami.Rozłożyć na cieście.Wierzch posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w temp ok.200 st.C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 22.10.2013 18:50
Pyszny placek
Pani Domu 19.06.2013 08:28
pyszny jabłecznik
gacopierz23 10.06.2013 12:36
jabłecznik to moje ulubione ciasto
Krystyna32 23.07.2012 15:01
pycha
Dorian 20.05.2012 10:24
uwielbiam
jeta72 17.05.2012 09:20
uwielbiam
caffee_tea 28.02.2012 10:49
Warto spróbować ten przepis...
Rybciia 03.01.2012 20:24
uwielbiam jabłeczniki
berys18 21.12.2011 07:38
super placek
alaaa 05.11.2011 18:04
pysznie wygląda
jolanta19 19.10.2011 18:58
uwielbiam
ben-ka 27.09.2011 08:47
Na jabłecznik to i ja się piszę:)
IZABELA29 27.09.2011 08:41
muszę wypróbować ten przepis
MAŁY 20.09.2011 13:47
apetyczna
IZABELA29 16.07.2011 09:26
pyszniutki, uwielbiam jabłeczniki
misia53 13.06.2011 00:39
supersmaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak