Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantny sos do mięs z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cebula czerwona 4 szt
ocet winny 100 ml
wino czerwone 1 szklanka
cukier brązowy 2 szklanki
ostre papryczki 2 szt
czosnek 1 ząbek
kardamon 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
tymianek 2 łyżeczki
imbir 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pikantny sos do mięs z truskawkami

Przebrane drobno pokrojone truskawki wkładamy do rondla,dodajemy posiekana cebulę i posiekane ale bez nasion papryczki,roztarty czosnek oraz cukier,zalewamy octem winnym i winem.Dosypujemy imbir i kardamon i gotujemy 20 min,następnie dodajemy tymianek.Gotujemy dalej aż masa zgęstnieje około godziny,następnie studzimy i przekładamy do wyparzonych słoików,szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min w temp 85 stopni.Składniki na 4 słoiczki po 250 ml.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.09.2011 12:29
super
Daria14 12.06.2011 19:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak