Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa wiosenna- botwinka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szponder wołowy 1/2 kg
przyprawa uniwersalna 2 łyżki
bulion warzywny 1 kostka
śmeyana do zupy 250 ml
mąka 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
pieprz do smaku
botwinka 2 pęczki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa wiosenna- botwinka

O tej porze roku ta zupa zawsze gości na naszym stole, tym bardziej że nie musimy kupować młodych buraczków, gdyż rosną na działce. Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Ma piękny różowy kolor i charakterystyczny smak. Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami. Mięso podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać warzylion i gotować około godziny, dodać młode ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy 1 łyżeczkę mąki wymieszać z małą ilością wody, dodać do zupy.. Dodać śmietanę. Zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 23.08.2011 23:31
tak zupa to jak marzenie
ziutula
ziutula 12.08.2011 23:47
zupka marzenie ...
bejciu24 13.06.2011 20:52
pyszna wiosenna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak