Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką na świeżych drożdżach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60dag
drożdże 3dag
mleko szklanka
jajko 2
masło 10dag
olej łyżka
cukier
truskawki
Bułka tarta klasyczna Prymat
żółtko jajek 3

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką na świeżych drożdżach

Drożdże rozkruszyć z 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodać łyżkę mąki i mieszając dodawać letnie mleko (wcześniej zagotowane i wystudzone), na dość gęstą konsystencję-jak śmietana. Rozczyn posypać mąką (szczypta) i odstawić po przykryciem.
Masło podgrzać (stopić).Jajko (1) i żółtka utrzeć z cukrem. Oddzielnie mąkę przesiać z solą i zrobić w niej dołek. Do środka wlać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Następnie masę jajeczną, resztę mleka. Zagnieść ciasto, dodając olej i stopione masło. Przykryć i odstawić. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Formować jednakowej wielkości bułeczki. Ułożyć je na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). W każdej zrobić wgłębienie kieliszkiem, nasypać odrobinę bułki tartej i \"nafaszerować\" truskawkami. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką (startą lub \"porwaną\"). Zapiec w 160 stopniach (doglądać by nie spalić;P).

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki pszennej, 4-5 łyżek cukru, 16g cukru waniliowego, 60g roztopionego masła. Wszystkie składniki wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić 15min w lodówce,

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak