Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki ok. kg
cukier
mąka
woda letnia ok. szklanki
jajko
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z truskawkami

truskawki umyć, odrzucić szypułki a owoce posypać obficie cukrem i odstawić.
Z jajka,mąki przesianej ze szczyptą soli i wody zagnieść ciasto. Urywać po kawałkach, rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kłaść truskawkę (jeśli małe to całą, jeśli nie to najlepiej wcześniej truskawki przekroić na połówki lub ćwiartki). Zlepić brzegi. Zagotować wodę a do wrzącej wkładać kolejne porcje pierożków i czekać aż wypłyną. Osączyć z wody. Najlepiej smakują z cukrem i kefirem ale to już kwestia gustu;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

1j1o1l1a1 12.06.2011 14:58
hit sezonu...truskawkowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak