Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kiszona kapustą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1/2 kg
kiełbasa 20 dag
jajko 1 szt
boczek wędzony 10 dag
jabłko winne 2 szt
majeranek 1 łyżka
śmietana 30% 1 szklanka
białe wino 1/3 szklanka
ser żółty 4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczek
sól
pieprz
tłuszcz
purée ziemniaczane 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kiszona kapustą

Puree ziemniaczane przygotowujemy wg przepisy z opakowania, studzimy. Dodajemy jajko i połowę ubitej śmietany. Całość mieszemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Boczek kroimy w kostkę, kiełbase w plasterki i podsmażamy razem z kapustą, doprawiamy. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Farsz przekładamy na ziemniaczany spód. Resztę śmietany mieszamy z żółtkiem i winem. Powstałym sosem polewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy 1godzinę w wysokiej temp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak