Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa tarta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
masa
cytryna 5 sztuk
jaja 8 sztuk
cukier 1 1/2 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa tarta

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę. Zagniatamy ciasto i około 30 min schladzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dno tarty i pieczemy około 20 min. Cytryny ścieramy na tarce, wyciskamy sok. Dodajemy jaja, cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tarty. Pieczemy około 40 min w wysokiej temp.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak