Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 lyzeczki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 3/4 kostka
śmietana 1 łyżka
Nadzienie:
rabarbar 1 kg
cukier 5 lyzek
mus jabłkowy 1 słoiczek
kruszonka
mąka 2 0dag
cukier 10 dag
masło 1/2 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto i schłodzić.
Ciastem wylepiamy dni. i podpiekamy. Rabarbar pokroić na 1cm kawalki. Rozgrzać suchą, patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Osączamy z nadmiaru soku.


Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać, zaalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ciasto posmarować cienko musem jabłkowym, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypać pokruszoną kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 11.06.2011 22:51
pycha, dawno nie jadłam rabarbaru :)
Mateusz/matikor 11.06.2011 22:41
widać, że zbliża się lato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak