Sposób przygotowania

buraczki oczyszczamy z korzonków, odcinamy razem częścią łodyg, a następnie przekrawamy na ósemki, uważając, by nie poodpadały łodyżki. pozostałe łodygi również tniemy na fragmenty i wszystkie grube części obgotowujemy koło 5-7 minut we wrzątku. w międzyczasie gotujemy również jajka na półtwardo, tak żeby żółtko nie było jeszcze do końca ścięte. roszponkę mieszamy z pociętymi buraczanymi młodymi liści i łodygami. a nąstepnie dorzucamy na wierzch obgotowane buraczki po delikatnym ich osuszeniu i przestudzeniu na odzielnym talerzu. wszystko skrapiamy prostą mieszanką oliwy i octu balsamicznego w proporcji 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę octu. posypujemy świeżo zmieloną morską solą i pieprzem. na samym końcu układamy na wierzchu przekrojone na pół jajko i skrapiamy resztą naszego dresingu. tak przygotowany sos ma tendencję do bardzo szybkiego się rozwarstwiania, dlatego też należy nim skropić sałatkę bezpośrednio przed podaniem, a wcześniej bardzo energicznie go ucierać.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !