Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy mazurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
masło 1 kostka
cukier puder 20 dag
ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 4 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
skórka z pomarańczy 2 łyżki
migdały 20 dag
suszone śliwki 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy mazurek

Masło ucieramy z połową cukru pudru, dodając połowę posiekanych migdałów, mąkę, 1 jajko, żółtka. Zagniatamy ciasto, schładzamy. Rozwałkowujemy i przekłądamy na blaszkę. Smarujemy żółtkiem. Z pozostałego cukru, soku z cytryny i 1 lyżki wody robimy tradycyjny lukier i polewamy nim mazurka. Wierzch posypujemy posiekanymi bakaliami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 11.06.2011 22:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak