Sposób przygotowania

Kalafior oczyść, umyj, odetnij zgrubiałą końcówkę łodygi. Podziel na różyczki. Łodygę pokrój na małe kawałki. Całość włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Gotuj z dodatkiem szczypty soli oraz odrobiny cukru ok 10 min. Cukinię umyj, odetnij końcówkę, pokrój w plasterki razem ze skórką. Marchew oczyść, opłucz pod bierzącą wodą. Osusz je, pokrój w plasterki, wrzuć do garnka, w którym gotuje się kalafior. Gotuj jeszcze 5-8 min. Wyjmij warzywa i osącz na sicie. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżek oleju, wrzuć cukinię, oprósz ją solą i białym pieprzem,smaż krótko na średnim ogniu. Dodaj kalafiora i marchewkę. Smaż jeszcze 3-5 minut. Zdejmin z ognia, przykryj i trzymaj w cieple. Przygotuj beszamel. Masło roztop w rondelku, mieszając dodawaj stopniowo mąkę, powoli wlewaj mleko i mieszaj dalej doprowadź sos do wrzenia. Beszamel dopraw galką muszkatułową, solą i białym pieprzen, polej ciepłe warzywa.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !