Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarzyny w beszamelu

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
cukinia 1 szt
marchew 6 szt
olej
masło 2 łyż
mąka 2 łyż
mleko 1/2 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Jarzyny w beszamelu

Kalafior oczyść, umyj, odetnij zgrubiałą końcówkę łodygi. Podziel na różyczki. Łodygę pokrój na małe kawałki. Całość włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Gotuj z dodatkiem szczypty soli oraz odrobiny cukru ok 10 min. Cukinię umyj, odetnij końcówkę, pokrój w plasterki razem ze skórką. Marchew oczyść, opłucz pod bierzącą wodą. Osusz je, pokrój w plasterki, wrzuć do garnka, w którym gotuje się kalafior. Gotuj jeszcze 5-8 min. Wyjmij warzywa i osącz na sicie. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżek oleju, wrzuć cukinię, oprósz ją solą i białym pieprzem,smaż krótko na średnim ogniu. Dodaj kalafiora i marchewkę. Smaż jeszcze 3-5 minut. Zdejmin z ognia, przykryj i trzymaj w cieple. Przygotuj beszamel. Masło roztop w rondelku, mieszając dodawaj stopniowo mąkę, powoli wlewaj mleko i mieszaj dalej doprowadź sos do wrzenia. Beszamel dopraw galką muszkatułową, solą i białym pieprzen, polej ciepłe warzywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak