Sposób przygotowania

składniki: RURKI - 2 czubate szkl. mąki pszennej (szkl. poj.220ml)
125g Kasi
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
KREM - 2 białka
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
1/3 szkl. wody
sok z całej , niezbyt dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

dodatkowo: 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do smarowania rurek
1 mała łyżka Kasi do posmarowania foremek
cukier brązowy gruby albo cukier perlisty do posypania rurek

sposób przygotowania: RURKI - przesiać mąkę z cukrem i solą, dodać Kasię pokrojoną na mniejsze kawałki i posiekać bardzo dokładnie. Gdy składniki się połączą wbić jajka i zagnieść szybko ciasto. Włożyć je do woreczka foliowego i odłożyć na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie podzielić na 2 części, każdą rozwałkować cienko podsypując lekko mąką i radełkiem wykrawać paski szer. 1,5-2 cm i długości 30-40 cm - można sobie pomóc przykładając linijkę. Foremki do rurek posmarować z wierzchu cieniutko Kasią. Na każdą nawijać spiralnie pasek ciasta zaczynając od cieńszego końca tak żeby przy obrocie warstwy lekko na siebie zachodziły. Zostawić szerszą krawędź foremek wolną na ok. 2-3 mm. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypywać cukrem. Piec ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st.C - mają być lekko zrumienione. Po upieczeniu od razu ostrożnie zdjąć ciastka z foremek i odłożyć do ostygnięcia. Jeśli mamy tylko kilka foremek to stygną szybko więc już po chwili możemy nawijać kolejne paski a przy drugiej porcji już nie trzeba ich natłuszczać.
KREM - cukier wsypujemy do rondelka, wlewamy wodę i gotujemy na niedużym ogniu syrop do tzw. nitki czyli do momentu gdy syrop skapujący z łyżki zastyga i za spadającą kroplą ciągnie się cieniutka niteczka. Białka (muszą być świeżutkie) ubijamy na gęstą pianę. Gdy jest już sztywna cieniutkim strumyczkiem wlewamy syrop, ale cały czas miksujemy na wysokich obrotach. Gdy cały syrop połączy się z białkami nie przerywamy miksowania i wlewamy sok z cytryny. Ja dodałam jeszcze kawę albo można z niej zrezygnować a dodać jakiś aromat w/g uznania. Miksujemy masę aż ostygnie - powinna być lśniąca, bardzo gęsta i puszysta. Napełniamy nią szprycę i nadziewamy wystudzone rurki. Odkładamy do lodówki do schłodzenia.
Z podanej ilości składników wyszło mi 25 rurek na foremkach dł. 9 cm.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    pyszne
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    fantastyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Uwielbiam takie rurki, a krem ptysiowy w sam raz do nich pasuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona56

    piękne, aż mi ślinka cieknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Koniecznie muszę przyrządzić taki krem. Zawsze rurki robiłam z bitą śmietaną, a tutaj miła odmiana:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tylko uprzedzam, że bardzo słodkie!
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja takie lubię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    prezentuja sie slicznie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Uwielbiam rureczki a nadzienie Pani zapowiada się wyjątkowo smacznie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    super jak zawsze :)
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bajecznie wyglądają!
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Kuszą i kuszą,muszę nabyć foremki do wypieku rurek.
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Ja niestety też jeszcze nie mam takich foremek, ale mimo to zapisuję przepis:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    agogo2

    dobre
  • 3
    original
    Opublikowano

    Magda60

    uwielbiam je
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    pysznie wyglądają
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Cała góra pysznych rurek, muszę dorwać choć jedną! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izka192

    uwielbiam rutki, mniam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Wyglądają fantastycznie. Przywiozę sobie foremki na rurki i zrobię z pewnością :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    rewelacja
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    no uwielbiam tez
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    rewelacja, już mam go w swojej księdze;) wypróbuję:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Zdjęcia z całą pewnością nie oddają cudnego smaku tych rurek. Przygotowałam masę i napełniłam nią babeczki - REWELACJA.
  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Bosko wyglądają te rurki!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    apetycznie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dzięki za pochwały - ot, zwykłe rurki i bardzo prosty krem, ale faktycznie pyszne były :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Bardzo apetyczne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasnaj

    pyszny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    usmiech

    uwielbiam takie dania
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszny deser
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    u mnie przepadają za takimi
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pysznie wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !