Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1/2 kg
galaretka truskawkowa 3 szt
jogurt truskawkowy 200 ml
margaryna Kasia 25 g
cukier puder 2 łyżka
serek homogenizowany 400 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno, podwójnie truskawkowy 2

Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
W 300 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę truskawkową. Ostudzić. W między czasie umyć truskawki, odszypułkować, podzielić na 2 części, jedną część pokroić w słupki, drugą w plasterki.W formie ułożyć plasterki truskawek aby zachodziły na siebie, zalać galaretką i wstawić do lodówki. Rozpuścić drugą galaretkę w 200 ml wrzątku, ostudzić.
Do miski przełożyć serek homogenizowany, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać, dodać lekko tężejącą galaretkę, wlać do formy, zamknąć pokrywę, postawić w lodówce tak by kominek był u góry. Rozpuścić 3 galaretkę w 350 ml wrzącej wody, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Wyciągnąć sernik z lodówki, delikatnie wyciągnąć kominek z formy, w jego miejsce włożyć pokrojone w słupki truskawki, wymieszać galaretke z jogurtem, zalać truskawki, zamknąć formę i ponownie wstawić sernik do lodówki, aby wszystko dokładnie stężało. Sernik wyciągnąć, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek, za pomocą szerokiego noża przełożyć go na talerz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 12.06.2011 11:01
musi super smakować
halina17 11.06.2011 20:05
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak