Sposób przygotowania

Kupując buraki starajmy się wybrać korzenie o zbliżonej wielkości aby równo nam się ugotowały. Buraki myjemy, szorujemy, dokładnie. Gotujemy do miękkości (ok. 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) - możemy też upiec je w piekarniku. Ugotowane zalewamy zimną wodą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Odcinamy piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce jarzynowej - ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków ścieramy obrane jabłko i dodajemy sok cytrynowy. Chrzan obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i od razu mieszamy z octem aby nie ściemniał, dodajemy do buraków, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i cukrem - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nakładamy do słoików i zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły. Podajemy do mięs pieczonych, pasztetów, wędlin...Szczelnie zamkniętą można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam ćwikła z chrzanem
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    ćwikła szczególnie ze swojską wędlinką jest rewelacyjna :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    uwielbiam do wędlinek i jajek
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dużo tej kwasowości w przepisie. Ilość octu i soku z cytryny wskazuje raczej na kwaskowaty smak, co w połączeniu z chrzanem jeszcze ciut się potęguje. Smak \"lekko winny\" oznacza, że smakuje troszkę lżej niż ocet winny czy troszkę lżej niż wino? Co przez to rozumiesz?
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    a tak klepie bez zastanowienia
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    może bez zastanowienia, ale i tak mądrzej od jednej be...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !