Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/2 kostki
jajko 3 sztuki
mleko 1 szklanka
drożdże 20 gram
sól 1 szczypta
nutella wg uznania
cukier puder 1/3 szklanki
mąka ok.4,5 szklanki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki

Z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić rozczyn. Jak zacznie rosnąć wbić do niego jajka, dodać sól, cukier puder i roztopione i ostudzone masło. Wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość 2-3 mm. Wycinać krążki (np. szklanką). Na środku każdego krążka położyć po pół łyżeczki nutelli. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Piec 12-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 17.08.2012 21:18
pyszne pierożki, uwielbiam jeść
octo 29.09.2011 01:25
pycha:)
Weronika_eM 12.06.2011 19:44
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak