Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku, dodać żółtka, cukier kryształ, drożdże, maślankę i szczyptę soli. Początkowo ucierać mikserem, a gdy ciasto zrobi się gęste - wyrabiać ręką tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ciasto wyjąć i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować cienki rulon i pokroić na porcje o szerokości około 2 cm. Każdą lekko spłaszczyć, posmarować rozkłóconym jajkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piec około 12 minut w temperaturze 190º.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Aż jestem ciekawa ich smaku - czuć w nich maślankę??
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Dość często używam maślanki do wypieków drożdżowych i mi bardzo odpowiada. A czy ją czuć! Naturalną nie koniecznie, a owocowe dają lekki posmak
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Zapowiada się pyszna uczta:)
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    uwielbiam takie zwyczajne ciacha:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Szybko się robi i muszą być pyszne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    super przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wygladaja pysznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !