Sposób przygotowania

Z ośmiu jajek oddzielamy żółtka od białek zachowujemy wszystkie białka i tylko 4 żółtka.Na bardzo małym ogniu topimy nutellę,gdy będzie całkiem płynna zdejmujemy z ognia przelewamy do miski i mieszamy z 4 żółtkami.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,ostrożnie partiami dodajemy pianę do nutelli i dobrze mieszamy wkładamy do lodówki na 12 godzin.Na małym ogniu topimy 2 łyżeczki masła.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy mleko pozostałe dwa jajka stopione masło i szczyptę soli i miksujemy,gotowe gładkie rzadkie ciasto odstawiamy na godzinę.Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron.Gdy ostygną napełniamy musem z nutelli podnosimy brzegi i wiążemy wstążeczką tworząc sakiewkę.

Komentarze

  • -1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    tyle jajek do naleśników to jak dla mnie lekka przesada, a pozostałe 4 żóltka to wyrzucamy?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !