Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki-sakiewki z nutellą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
nutella 200 gram
masło 2 łyżeczka
mąka 150 gram
mleko 300 ml
olej do smażenia
sól

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki-sakiewki z nutellą

Z ośmiu jajek oddzielamy żółtka od białek zachowujemy wszystkie białka i tylko 4 żółtka.Na bardzo małym ogniu topimy nutellę,gdy będzie całkiem płynna zdejmujemy z ognia przelewamy do miski i mieszamy z 4 żółtkami.Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,ostrożnie partiami dodajemy pianę do nutelli i dobrze mieszamy wkładamy do lodówki na 12 godzin.Na małym ogniu topimy 2 łyżeczki masła.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy mleko pozostałe dwa jajka stopione masło i szczyptę soli i miksujemy,gotowe gładkie rzadkie ciasto odstawiamy na godzinę.Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju z obu stron.Gdy ostygną napełniamy musem z nutelli podnosimy brzegi i wiążemy wstążeczką tworząc sakiewkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 11.06.2011 08:10
tyle jajek do naleśników to jak dla mnie lekka przesada, a pozostałe 4 żóltka to wyrzucamy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak