Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek mięsno-ziemniaczany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 80 dkg
mleko 150 ml
śmietanka 50 ml
masło 65 gram
cebula 1,5 szt
mięso wołowe mielone 1/2 kg
przecier pomidorowy 70 gram
sól
pieprz
ser ementaler 60 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek mięsno-ziemniaczany

Ziemniaki obieramy kroimy w 2 cm kostkę,wkładamy do rondla z zimną osoloną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości,odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego,dodajemy mleko,śmietankę i połowę masła,delikatnie podgrzewamy i ugniatamy tłuczkiem aż powstanie jednolita masa,doprawiamy solą i pieprzem.Cebulę kroimy na cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym maśle przez 5 min,następnie dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy smażymy ok 20 min,starannie mieszając aby całe mięso się usmażyło.Talerz żaroodporny natłuszczamy masłem,układamy połowę masy ziemniaczanej na to nakładamy mięso i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej.Pozostałe masło kroimy na małe kawałki i posypujemy nim placek a wierzch posypujemy startym serem.Pieczemy 15 min w 180 stopniach.Podajemy zaraz po wyjęciu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 01.03.2012 16:50
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak