Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy kroimy w 2 cm kostkę,wkładamy do rondla z zimną osoloną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości,odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego,dodajemy mleko,śmietankę i połowę masła,delikatnie podgrzewamy i ugniatamy tłuczkiem aż powstanie jednolita masa,doprawiamy solą i pieprzem.Cebulę kroimy na cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym maśle przez 5 min,następnie dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy smażymy ok 20 min,starannie mieszając aby całe mięso się usmażyło.Talerz żaroodporny natłuszczamy masłem,układamy połowę masy ziemniaczanej na to nakładamy mięso i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej.Pozostałe masło kroimy na małe kawałki i posypujemy nim placek a wierzch posypujemy startym serem.Pieczemy 15 min w 180 stopniach.Podajemy zaraz po wyjęciu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !