Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z likierem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 50 dag
jajko 6 szt
cukier 40 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
pomarańcza 1 szt
likier morelowy 25 ml
masło do formy
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z likierem

Pomarańczę sparzamy i obieramy. Połowę skórki kroimy w paski, resztę siekamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z 30 dag cukru na kremowy puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy stopniowo pokruszony twaróg, mąkę ziemniaczaną, posiekaną skórkę pomarańczową oraz likier. Delikatnie mieszamy z pianą. Blachę o wymiarach 25 na 35 cm. smarujemy masłem i wkładamy na 10 minut do lodówki. Następnie wykładamy masę twarogową. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostałą skórkę z pomarańczy gotujemy 20 minut w około 1/4 szklanki wody z resztą cukru. Dekorujemy ciasto. Aby sernik nie opadł, należy go chwilę zostawić w wyłączonym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 01.06.2012 18:08
hmmm ciekawe czy mi wyjdzie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak