Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŚMIETANKOWA PANNA COTTA

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 10 szt
cukier 1 i 1/2 szklanki
śmietanka kremowa 500 ml
śmietana 18 proc 250 ml
biały rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ŚMIETANKOWA PANNA COTTA

Szklankę cukru karmelizujemy. Połowę gorącego karmelu wylewamy na blachę 35 na 25 cm. i odstawiamy do stężenia. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywno. Następnie dodajemy obydwie śmietany i mieszamy około 5 minut na gładką masę. Wlewamy rum i ponownie mieszamy. Wykładamy na karmel. Do dużej blachy wlewamy do połowy wysokości wodę. Wkładamy blachę z masą śmietanową. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Odstawiamy do stężenia na co najmniej 5 godzin. Deser kroimy w kawałki i układamy spodem do góry na talerzu. Z reszty karmelu robimy pajęczynkę i dekorujemy deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 30.01.2013 12:26
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak