Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo migdałowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone migdały 225 g
masło 200 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 6 sztuk
sól szczypta
czekolada deserowa 225 g
mleko 3 łyżki
ekstrakt waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo migdałowe

Czekoladę połamać na cząstki i włożyć do szklanej miseczki, dolać mleko. Miseczkę postawić na garnku z gotującą się wodą. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, na koniec ubijania dodać ¼ szklanki cukru.
Masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski i dodać resztę cukru. Ubijać mikserem przez 5 minut i dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Dodajemy czekoladę, aromat waniliowy i migdały. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pianę z białek- mieszamy łyżką, a najlepiej silikonową łopatkę.
Masę wlewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej masłem. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto kroimy na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.05.2012 08:19
pyszności
Grażyna13 27.07.2011 16:48
pycha !
jolita 14.07.2011 08:28
mniam mniam mpalce lizac
Agnieszka_B 17.06.2011 22:26
Prezentuje się zachęcająco... I kusi, oj kusi:))
polly66 15.06.2011 08:43
apetyczne
misia53 14.06.2011 23:30
lubię migdałowe
Roksana3 11.06.2011 16:49
wygląda smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak