Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek w warzywach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1,5 kg
cebula biała 3 sztuki
cebula czerwona 3 sztuki
biała część pora 1 sztuka
marchewki małe 5 sztuk
pietruszki małe 5 sztuk
seler 1 sztuka
bulion warzywny 0,5 litra
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek w warzywach

Dzień wcześniej mięso kroimy w plastry grubości 1 cm, nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki. cebule kroimy w pół krążki, mieszamy i szklimy na patelni. Warzywa kroimy w plasterki. Następnie każdą porcję karkówki obsmażamy na patelni i układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Warstwa mięsa, warstwa cebuli i warstwa warzyw do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny tworzyć warzywa. Całość zalewamy bulionem i pieczemy 120 min w piekarniku w temperaturze 190 stopni celsjusza. Na koniec w trakcie pieczenia sos możemy zaprawić mąką. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak