Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy wieniec

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 op
mleko 2 łyżki
margaryna 12 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier 10 dag
olejek migdałowy 2 krople
jajko 2 szt
śmietana 2 i 1/2 łyżki
orzechy laskowe 20 mielne

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy wieniec

CIASTO; wszystkie składniki zagnieść ze szczyptą soli. Cienko rozwałkować. MASA; orzechy, cukier, olejek, jedno jajko, białko i 1 i 1/2 łyżki śmietany wymieszaj. Masę rozsmaruj na cieście. Zwiń jak roladę, uformuj wieniec. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pozostałe żółtko i śmietanę połącz, posmaruj wieniec. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Polukruj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 18.01.2012 16:17
smaczne
joanna77 10.07.2011 22:30
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak