Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

masa serowa:
1 kg sera białego
2 jajka
2 budynie śmietankowe
1 kostka masła
1 szklanka cukru

1 kg truskawek

5 białek
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Truskawki umyć,odsączyć i usunąć szypułki.Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto.

Na serze ułożyć truskawki.Większe przekroić na pół i ułożyć przecięciem do góry.

Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na truskawki.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękny i strasznie apetyczny ten sernik .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    ach-ale bym zjadła taki pyszniutki serniczek:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !