Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

sos pieczarkowy:
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka margaryny
1 kostka grzybowa
sól.pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej
60 ml słodkiej śmietanki

Kapustę obrać z wierzchnich zielonych liści (zachować je,bo będą potrzebne),umyć i przekroić na ćwiartki.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Do wrzątku włożyć kapustę i chwilę parzyć.Zielone liście umyć i też sparzyć.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,bułkę tartą,jajko,przyprawę,sól,pieprz i wymieszać.Liście kapusty rozchylać i faszerować mięsem (co kilka liści).Nafaszerowane ćwiartki kapusty owinąć w sparzone wierzchnie liście i spiąć wykałaczkami.Kapustę włożyć do naczynia żaroodpornego.Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i powstałym bulionem zalać kapustę.Zapiekać30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć z piekarnika,usunąć wykałaczki i rozchylić wierzchnie liście kapusty.Zapiekać jeszcze 20 minut,co jakiś czas polewając wytworzonym bulionem.Kapustę wyjąć na pólmisek i włożyć do wyłączonego piekarnika,żeby nie ostygła.Sos zlać do rondla dodać koncentrat pomidorowy,czosnek,paprykę słodką i ostrą,sól i chwilę gotować.Mąkę wynieszać z wodą,wlać do sou i przegotować.Sos doprawić do smaku maggi.

Pieczarki pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni stopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić solą,pieprzem i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Przełożyć do rondla,dolać wody,wrzucić kostkę grzybową i pogotować 15 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.Sos zabielić śmietanką.

Kapustę podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Fajny przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !