Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta faszerowana Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 dkg
jajko 1 szt
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Czosnek suszony Prymat do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
sól do smaku
kostka rosołowa 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta faszerowana Eli

Pozostałe składniki:

sos pieczarkowy:
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 łyżka margaryny
1 kostka grzybowa
sól.pieprz
1-2 łyżki mąki pszennej
60 ml słodkiej śmietanki

Kapustę obrać z wierzchnich zielonych liści (zachować je,bo będą potrzebne),umyć i przekroić na ćwiartki.W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju.Do wrzątku włożyć kapustę i chwilę parzyć.Zielone liście umyć i też sparzyć.Cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Do mięsa dodać cebulę,czosnek,bułkę tartą,jajko,przyprawę,sól,pieprz i wymieszać.Liście kapusty rozchylać i faszerować mięsem (co kilka liści).Nafaszerowane ćwiartki kapusty owinąć w sparzone wierzchnie liście i spiąć wykałaczkami.Kapustę włożyć do naczynia żaroodpornego.Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 litra wrzątku i powstałym bulionem zalać kapustę.Zapiekać30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Po tym czasie wyjąć z piekarnika,usunąć wykałaczki i rozchylić wierzchnie liście kapusty.Zapiekać jeszcze 20 minut,co jakiś czas polewając wytworzonym bulionem.Kapustę wyjąć na pólmisek i włożyć do wyłączonego piekarnika,żeby nie ostygła.Sos zlać do rondla dodać koncentrat pomidorowy,czosnek,paprykę słodką i ostrą,sól i chwilę gotować.Mąkę wynieszać z wodą,wlać do sou i przegotować.Sos doprawić do smaku maggi.

Pieczarki pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni stopić margarynę,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić solą,pieprzem i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Przełożyć do rondla,dolać wody,wrzucić kostkę grzybową i pogotować 15 minut.Mąkę rozprowadzić wodą,wlać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.Sos zabielić śmietanką.

Kapustę podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 16:06
Lubię taką.
Sarenka 03.10.2011 08:23
Fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak