Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w półpaski i prażymy na patelni. Przekładamy do miski i mieszam dokładnie razem ze śmietaną, żółtkami, startym serem, odrobiną wina (ok. 25ml) oraz przyprawami: solą, gałką i pieprzem białym. Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy zacznie się rumienić zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Następnie dodajemy makaron chwilkę jeszcze przesmażamy z cebulką na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy masę jajeczno-śmietanową. Całość nieustanie mieszamy pilnując, aby masa się nie ścięła (ogień musi być mały). Po kilku minutach jest już gotowe. Podajemy posypany świeżą natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Moje dzieci uwielbiają spaghetti-- carbonarę robię bez wina...ale teraz na pewno spróbuję z winem...właśnie jestem na etapie kolejnej 18-stki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    apetyczne
  • 2
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    zjadłabym porcyjkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Żaneta1

    ciekawe..
  • 1
    original
    Opublikowano

    Żaneta1

    ciekawe..

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !