Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1\\2 szklanki
jajko
cukier puder 1 szklanka
masło 3\\4 kostki
śmietana 12% 1 mały kubek
orzechy włoskie 1 1\\2 szklanki
miód 2 łyżki
cytryna 1
gotowa polewa lukrowa
pralinki owocowe

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy

Z mąki, cukru pudru , soli jajka i masła zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinkę do lodówki . W między czasie stopić cukier, dodać śmietanę , miód, łyżkę soku z cytryny , orzechy pokruszone i otartą skórkę z cytryny . Mieszamy cały czas aż cukier się nam rozpuści . Ciasto podzielić na dwie połówki rozwałkować . Jedną wylepiamy spód tortownicy i brzegi, potem wykładamy wystudzoną masę orzechową , przykrywamy drugą warstwą i pieczemy 45 minut. . Ostudzone ciasto polewamy lukrem o smaku malinowym a brzegi polewą czekoladową . Możemy udekorować różyczkami dekoracyjnymi ze słodkiego opłatka oraz pralinkami owocowymi. Tylko udekorujmy nie czekając aż polewa stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 10.08.2011 22:12
mnia ...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak