Sposób przygotowania

Kwiaty Chabru Bławatka zbieramy w pogodny dzień i suszymy w cieniu (w przeciwnym razie stracą kolor i będą szaro blade), a następnie wkładamy do szklanych słoiczków, które następnie zakręcamy i chowamy do szafek. Do szklanki wrzucamy 4-5 kwiatów suszonego bławatka i zalewamy gorącą wodą, kiedy lekko przestygnie możemy dodać miód i trochę cytryny, ale równie dobrze smakuje gorzka.

Komentarze

  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i suszy się całe kwiaty razem z koszyczkiem i tą końcówką zieloną? myślałam, że same płatki....
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    co do suszenia są 2 wersje, w internecie podają że same płatki, a w takiej bardzo starej książce o ziołolecznictwie jaką mam w domu podają że całe, która lepsza - nie wiem:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    rosik93

    Nigdy tego nie próbowałem.
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    podoba mi się;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/26Mooi

    ciekawe...
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wojr63

    bardzo ładnie to wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !