Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA Z POKRZYWY

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pokrzywy młode 1 kg
JARZYNY 1 kg
kości 0,5 kg
boczek 15 dkg
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA Z POKRZYWY

Pędy pokrzyw dokładnie umyć, pokroić, zalać wodą , posolić i zagotować. Odcedzić - ponownie zalać wodą i zagotować. Po odcedzeniu przetrzeć przez sito. W drugim garnku gotować wywar z kości i jarzyn ( marchew, pietruszka, seler). Do gotowego wywaru dodać przetartą pokrzywę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć , zasypać mąką i zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem. Zaprawić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 12.08.2011 16:52
bardzo ciekawe
emilia11 09.08.2011 16:08
o to nowośc.....
Kasia73 21.06.2011 10:08
nie skusiłabym się chyba że nie wiedziałabym co podają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak