Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wkładką makowo-kokosową
mąka 3 lyżki
cukier 5 łyżek
masło 1 1/2 kostka
dżem wiśniowy 1 słoik
gorzka czekolada 1/2 tabliczka
Z podanych składników pieczemy tradycyjny biszkopt.
Makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy.
Kokosowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,i wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Pieczemy obie wkładki okolo 30 minut.
Krem: do połowy mleka wsypujemy budynie, mąki i cukier. Dodajemy żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, studzimy i ucieramy z masłem. Układamy warstwami: biszkopt, dżem, 1/3 kremu, wkłądka makowa, krem, wkładka kokosowa, krem, Wierzch posypujemy czekoladą lub polewamy polewą.