Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 mała
ziarno słonecznika 2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
białko 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka ze szczypiorkiem
pieprz
sól
masło 1/3 kostki
ryż 2 (ugotowany na sypko)
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem

Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej gotującej się wody.Chwilę gotować i wyjąć.Zdjąć 8 liści ,rozłożyć na ścierce i lekko osuszyć.Słonecznik uprażyć na suchej patelni i dodać do ryżu.Dodać lekko ubite białko,posiekaną zieleninę z cebulką, cukinię dokładnie umytą i pokrojoną w kostkę,kucharka i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaną masę ryżową podzielić na osiem porcji i położyć na liściach kapusty.Brzegi liści założyć do środka i zwinąć w zgrabne roladki.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Podlać do 3/4 wysokości gołąbków wodą z gotowania kapusty i polać stopionym masełkiem. Przykryć pokrywką i stawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni . Zapiekać przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 26.07.2012 14:21
fajne
smakowita 16.06.2011 13:57
można zrobić do nich sos pomidorowy
smakowita 09.06.2011 17:17
Podaję je przeważnie do lekkich zupek i jako główne danie ,same bez niczego.
Babciagramolka 09.06.2011 17:10
Czy robisz do nich jakiś sos ? I podajesz jako danie główne czy jako dodatek do jakiś mięs ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak