Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowiec drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 1 szklanka
drożdże 10 dag
margaryna 1/2 kostka
żółtko jajek 5 sztuk
mleko 3 szklanki
rodzynki 1 szklanka
aromat waniliowy
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowiec drożdżowy

Mąkę dzielimy na pół. W 1 szklance mleka rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzewamy i mieszamy z mąką i rozczynem. Również czekamy aż ciasto nam wyrośnie. Żółtka, sól, cukier, miksujemy, dodajemy roztopioną margarynę, aromat, rodzynki - mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak