Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigosowy zawrót głowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mięso wieprzowe 1 kg
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
smalec 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
papryka mielona 1 szczypta
ziele angielskie 5 ziaren
kminek 1 szczypta
mąka pszenna 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Bigosowy zawrót głowy

Mięso przekroić na połowę. Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała była zakryta. Gotować ok godziny. Marchew zetrzeć na grubym tarku, dodać do kapusty. Wrzucić kminek, liście, jałowiec i ziele angielskie. Dodać połowę mięsa i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu. Drugą część mięsa pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i pokrojone mięso i dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając wodą. Gdy mięso będzie gotowe, odcedzić od tłuszczu i dodać wraz z cebulą do kapusty. Pierwszą część mięsa wyciągnąć i pokroić w kostkę, dodać z powrotem do kapusty z koncentratem i papryką i gotować przez 5 minut. Do pozostałego smalcu dodać mąkę i zrobić zasmażkę, a następnie dodać ją do bigosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata77 17.06.2011 21:54
zawrócił mi w głowie
Henryka2 10.06.2011 18:50
Dziwny ten bigos, a i na zdjęciu nieciekawy
SmacznaPyza 09.06.2011 15:17
no cóż....każdy bigos jest potrawą z kapusty, ale nie każda potrawa z kapusty jest bigosem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak