Sposób przygotowania

Śledzie dokładnie oczyścić , pokroić na płaty usuwając grzbiety.Dokładnie z płatów małymi szczypkami usunąć ości.Lekko posolić i posypać pieprzem.Jeden ogórek pokroić w cienkie słupki o takiej długości jak szerokość płatów .Na każdy płat położyć kilka słupków ogórka i zwinąć w zgrabne roladki-spiąć wykałaczką.Panierować w bułce tartej i usmażyć na złoty kolorek.Koncentrat i ketchup rozcieńczyć w garnku z 1 szklanką wody, dodać liście laurowe,ziele.Postawić na ogniu, dodać obraną i posiekaną cebulę ,pokrojone w kostkę papryki i ogórek.Doprowadzić do wrzenia i przez ok. 15 minut gotować na małym ogniu.Doprawić do smaku solą pieprzem,cukrem i octem. Zalewa ma być słodko-kwaśna .Na sam koniec wlać oliwę dokładnie wymieszać,zdjąć z ognia i ostudzić. Do pojemnika z zamknięciem włożyć śledzie zalać letnią zalewą i zamknąć .Jak całkiem ostygnie to włożyć na całą noc do chłodziarki.Można podawać na zimno i na ciepło.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Moja mama robi podobne. Zawsze trochę dla mnie odkłada, bo bardzo je lubię.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    pycha!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    uwielbiam śledziki, a te zapowiadają się bardzo apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    do wykorzystania na wigilię
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    smacznie to wszystko wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    apetyczna rybka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !