Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz w pomidorach i cukinii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 6 szt
cebula 2 szt
cukinie 2 szt
cytryna 1 szt
oliwa 3 łyżki
tymianek 3 listki
sól
pieprz
filet z dorsza 4 szt
oliwki zielone 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz w pomidorach i cukinii

Pomidory myjemy i kroimy każdy na 8 części,cebulę obieramy i kroimy na cienkie półplasterki,cukinie myjemy usuwamy końcówki i kroimy wzdłuż na połówki a następnie na cienkie plasterki.Pół cytryny obieramy ze skórki wykrawając długie paski,które tniemy na mniejsze kawałki,z drugiej połówki wyciskamy sok.Do dużego rondla wlewamy 1,5 łyżki oliwy i smażymy cebulę nie rumieniąc,po 10 min dodajemy cząstki pomidorów,plastry cukinii,skórkę cytrynową,oliwki sól i pieprz.Dusimy 20 min.W tym czasie smarujemy dno naczynia żaroodpornego oliwą.Każdy filet z dorsza solimy z obu stron i układamy w naczyniu.Mieszamy sok z cytryny z 1 łyżką oliwy i polewamy filety.Na wierzch układamy listki tymianku i pieczemy 10 min w 180 stopniach.Podajemy dorsza polanego warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 15.11.2011 23:36
super
anemon 13.07.2011 08:01
Bardzo fajny przepis do wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak