Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czekoladowo-morelowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

morele suszone 24 szt
czekolada gorzka 200 gram
masło 200 gram
jajko 3 szt
cukier 250 gram
mąka 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czekoladowo-morelowe

Szesnaście moreli kroimy w drobną kostkę,czekoladę kruszymy na małe kawałki,topimy ją z masłem w rondelku na bardzo małym ogniu często mieszając,gdy już będzie rozpuszczona przelewamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.Jajka ubijamy z cukrem,wlewamy do czekolady i dobrze ubijamy,dodajemy mąkę i znowu ubijamy następnie dodajemy pokrojone morele i mieszamy.Jeśli foremki do pieczenia nie mają nie przywierającej powłoki to smarujemy je masłem i posypujemy cukrem.Nakładamy ciasto do foremek lub dużej formy i pieczemy 25 min w 180 stopniach.Upieczone wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy pozostałymi morelami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak