Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa marchwiowo-imbirowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
oliwa 4 łyżki
marchew 1 kg
ziemniaki 2 szt
marchew 1 kg
chleb razowy 2 kromki
kolendra parę listków
curyy
woda 1,5 litra
imbir świeży 2 cm

Przepis i sposób przygotowania na: zupa marchwiowo-imbirowa

Obrane cebulę kroimy wzdłuż na połówki a następnie na cienkie plasterki.Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy cebulę przez 10 min nie rumieniąc.Marchew i ziemniaki obieramy,marchew kroimy na plastry grubości 1 cm a ziemniaki w kostkę,imbir obieramy i kroimy w plasterki.Do zeszklonej w rondlu cebuli dodajemy pokrojone ziemniaki,marchew imbir i wodę,przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 30 min.W tym czasie odkrawamy skórkę z chleba razowego i tniemy je na małe kostki,smażymy je na pozostałej oliwie często mieszając aż grzanki będą złociste,następnie osączamy je ręcznikiem papierowym.Gdy warzywa są miękkie usuwamy z nich kawałki imbiru i miksujemy mieszaninę na jednolitą masę.Studzimy i wkładamy do lodówki.Podajemy z grzankami ,posypujemy listkami kolendry i curry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.06.2011 06:32
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak